• Look at How This Family's Gloomy and 'Makalat' Townhouse Got a Refreshing Makeover!

    The owners decided to renovate the property by changing its entire look and adding an extra floor.
    by Cielo Anne Calzado .
Look at How This Family's Gloomy and 'Makalat' Townhouse Got a Refreshing Makeover!
PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
  • If you’re thinking of buying a secondhand property, you should know that there’s a possibility that you’ll get a house in need of major repairs, or worse, a complete renovation. When the owners of this townhouse acquired the property, they knew changes had to be done to create a bright and welcoming family home.

    “Only the walls and beams were left as is. Lahat iniba na. Para kaming nagtayo ng bagong bahay,” the man of the house quips. Yes, the family didn't just bring in new furniture. With the help of interior designer Johanna Corteza, the family overhauled the kitchen, redesigned the staircase, and added an extra floor! The master bedroom and master bathroom can be seen on the fourth floor, including a walk-in closet and vanity nook.

    From gloomy and makalat, the townhouse now looks modern and inviting. See the transformation

    This photo, taken before the renovation, showed what the townhouse looked like from the outside.
    PHOTO BY courtesy of the Designer

    Entrance and living area

    ADVERTISEMENT - CONTINUE READING BELOW
    In renovating the townhouse, the owners took inspiration from Japanese design and minimalism.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    The main door used to be situated on the side, but it was moved to the front to maximize the available space. From the main door, guests can see the living area (right photo) defined by a tiled accent wall, contemporary furniture pieces, and a leather sofa in gray. Not seen in the photo is the makeshift foyer by the door, complete with a shoe cabinet.
    More from Smart Parenting

    Staircase

    Since little ones are living in the space, the owners opted to use an acrylic glass instead of the usual railing to ensure their safety.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    In creating a new staircase for the townhouse, the owners decided to use Narra wood. It was already installed when they realized the wood lacked treatment (wood used in homes are often treated with different products to avoid wood rot). They had to re-install it, but they spotted wood bugs during the second time. The staircase had to be installed thrice, and the whole process took a month or more.

    Kitchen

    ADVERTISEMENT - CONTINUE READING BELOW
    From having an outdated kitchen filled with clutter, the owners now have a bright and functional cooking area with touches of red.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    This townhouse follows a unique layout — the kitchen is found on the second floor. The owners invested in modular kitchen cabinets, beveled subway tiles, and high-end kitchen appliances. Why red? They believe that it’s a lucky color. Aside from having a spacious cooking area, the extra counter also serves as a breakfast bar with the addition of barstools in red.
    More from Smart Parenting

    Master bedroom

    The new floor houses the master bedroom, master bathroom, and walk-in closet.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    The master bedroom floor, which also has its own door, will remind you of posh hotels. It now has a walk-in closet that features customized storage units that are ideal for keeping dresses, pants, shirts, shoes, and even bags.
    ADVERTISEMENT - CONTINUE READING BELOW
    To showcase the inviting bed, the interior designer paired it with a veneer headboard with built-in accent lights.
    PHOTO BY Hans Fausto

    Master Bathroom

    The revamped bathroom completes the hotel-like feel with its glass enclosure, minimalist décor, and all-white fixtures.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    ADVERTISEMENT - CONTINUE READING BELOW
    Your eyes are not deceiving you — the bathroom is all glass, and the person outside can look into the T&B easily. Opting for this look adds to the open and spacious feel of the room.
    PHOTO BY Hans Fausto
    More from Smart Parenting

    Children's Bedroom

    The owners decided not to have colorful walls. White is more flexible and easier to update.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    Opting for white walls makes it easier to update the room when the kids grow up. A customized bunkbed completes the sleeping area. It has hidden storage compartments to avoid clutter.

    ADVERTISEMENT - CONTINUE READING BELOW
    This part of the room functions as a study area where the kids can read and study.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    Eldest son's room

    The eldest son has his room with a wooden bed and veneer wall panels.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)
    Guest bathroom

    ADVERTISEMENT - CONTINUE READING BELOW
    The guest bathroom was also given special attention as the owners updated it with new tiles and bathroom fixtures.
    PHOTO BY courtesy of the Designer (Before) | Hans Fausto (After)

    See more photos of this house on Realliving.com.ph.

    More from Smart Parenting

View More Stories About
View more articles